Miksi asbestikartoitus tulee tehdä?

Asbestikartoitus tehdään, että remontti sujuu turvallisesti

Asbestikartoitus on osa turvallista remontointia. Se tehdään, jotta asbesti ei aiheuttaisi kenellekään terveyshaittoja ja remontointi sujuisi mahdollisimman turvallisesti. Asbestikartoitus tehdään ennen remontin aloittamista. Jos tiedät, että remontti on tulossa, kannattaa kartoitus varata hyvissä ajoin, niin remonttikin sujuu ajallaan.

Asbestikartoituksessa asiantuntija kerää asunnosta näytteitä, jotka toimitetaan laboratorioon analysoitavaksi. Laboratorio tutkii näytteet valomikroskoopin ja elektronimikroskoopin avulla. Näin saadaan täysi varmuus näytteistä. Kartoituksen päätteeksi asiakas saa raportin, josta käy ilmi, onko asunnossa asbestia vai ei. Hyvä kartoittaja ilmoittaa asiasta kuitenkin mahdollisimman nopeasti, jotta purkutyöt ja remontointi etenevät sujuvasti.

Jos asunnosta löytyy asbestia, on seuraavaksi vuorossa asbestipurku. Sen tekee luvan saanut yritys. Luvan saaneita yrityksiä voit selata Aluehallintoviraston rekisteristä. Purku-urakan päätteeksi suoritetaan vielä puhtausmittaus. Kun se on suoritettu ja ilma todettu puhtaaksi, remontti voi jatkua.

Tutustu remontointiohjeisiin

Milloin asbestikartoitus pitää tehdä?

Asbestikartoitus pitää hyvin todennäköisesti tehdä ennen remonttia, jos:

  • asunnosta puretaan rakenteita, kuten lattioita tai seiniä (niissä on usein asbestia)
  • talo on rakennettu ennen vuotta 1994
  • sitä ei ole remontoitu 1994 jälkeen, jolloin asbesti kiellettiin ja kartoitukset tulivat pakollisiksi

Tarkemman tiedon saat kuitenkin taloyhtiösi isännöitsijältä. Hän osaa neuvoa, mitä pitää ottaa huomioon ja kertoa, pitääkö asbestikartoitus tehdä.

Miten asbestikartoitus tehdään?

Asbestihiukkaset ovat niin pieniä, ettei niitä näe paljaalla silmällä. Niitä ei myöskään voi tunnistaa hajusta.

Kokenut asbestikartoittaja osaa aavistaa jo näkemällä, jos jossakin on asbestia. Näytteet pitää kuitenkin tutkia laboratoriossa, jotta asiasta voidaan varmistua.

Laboratoriossa näytteet tutkitaan valomikroskoopilla ja elektronimikroskoopilla. Valomikroskoopilla voidaan nähdä suurin osa asbestihiukkasista. Usein näytteitä tutkitaan myös tarkemmalla elektronimikroskoopilla, jolla nähdään pienimmätkin hiukkaset. Sen avulla saadaan täysi varmuus näytteistä.

Kun laboratorio on analysoinut näytteet, saa asiakas raportin, josta käy ilmi, onko asunnossa asbestia. Jos asbestia löytyy, on seuraavana vuorossa asbestipurku. Asbestikartoittaja pitää asiakkaan tilanteen tasalla koko ajan ja kertoo, miten toimia seuraavaksi.

Tutustu remontointiohjeisiin

Näytteiden määrä vaikuttaa hintaan - eli mitä asbestikartoitus maksaa?

Asbestikartoituksen hintaan vaikuttaa moni asia. Esimerkiksi asunnon ja remontin koko sekä edelliset remontit voivat vaikuttaa hintaan. Eniten hintaan vaikuttaa kuitenkin näytteiden määrä. Kokenut asbestikartoittaja osaa ottaa ja yhdistellä näytteitä niin, että kartoituksen hinta pysyy maltillisena.

Asbestikartoituksen hintaan vaikuttavat kaksi asiaa. Kartoitustyö ja näytteiden analysointi laboratoriossa. Kartoitustyö maksaa noin 100-150 euroa. Asbestinäytteiden tutkiminen maksaa noin 100-150 euroa / näyte.

Eniten kartoituksen hintaan vaikuttaa näytteiden määrä. Tyypillisesti näytteitä otetaan yhdestä kohteesta noin viisi kappaletta. Mitä kokeneempi kartoittaja on kyseessä, sitä taitavampi hän on ottamaan pienemmän määrän näytteitä. Kokeneen kartoittajan valitseminen tarkoittaa siis todennäköisesti edullisempaa hintaa!

Asbestinäytteen ottajalla tulee olla asianmukaiset suojavarusteet
Asbestinäytteen ottajalla tulee olla
asianmukaiset suojavarusteet
Näytteen ottaminen kylpyhuoneen pintarakenteiden alta.
Näytteen ottaminen kylpyhuoneen pintarakenteiden alta.
Ammattilainen ottaa näytettä kylpyhuoneesta. Muista estää pölyn pääseminen ympäristöön!
Ammattilainen ottaa näytettä kylpyhuoneesta. Muista
estää pölyn pääseminen ympäristöön!
Peitä aina näytteenottoreikä.
Peitä aina näytteenottoreikä.

Miksi asbesti on vaarallista?

Lue lisää

Näytteen analysointia valomikroskoopilla.
Näytteen analysointia valomikroskoopilla.
Elektronimikroskooppianalyysi
Elektronimikroskooppianalyysi
Asbestikuitu elektronimikroskoopissa
Asbestikuitu elektronimikroskoopissa

Ota yhteyttä lomakkeella tai soita, niin neuvomme asbestiasioissa

Soita – 0207300935

(mpv + pvm)
info@asbesti.fi

Ville Ranta

Ville Ranta

0400 328 001

Rakennusinsinööri (AMK), korjausrakentaminen AHA-asiantuntija Rakenteiden kosteuden mittaaja, VTT-C-20121-24-14 Energiatodistuksen laatija, FISE-pätevyys Asbestipurkutyöt kouluttaja ja työnjohto/-valvonta

Soita

Jouni Aakula

Jouni Aakula

0400 320 540

Asbesti- ja haitta-ainekartoittaja
Insinööri (AMK)
Asbestipurkutyökoulutus 2016

Soita

Asiakaspalvelua puhelimitse 0207300935